jueves, 28 de junio de 2007

Paris Hilton

Aquest últim mes hem assistit atònits a l'espectacle de l'empresonament de la l'actriu (?), cantant (?) i hereva de l'imperi hoteler Hilton, Paris Hilton. Estava acusada de conduir repetidament amb unes copes de més i sentenciada a passar 45 dies a la presó, tot i que només ha complert la meitat de la pena.

Des que va sortir la sentència fins que l'ha complert, aquesta noieta ha sigut un focus d'atenció mediàtic a nivell mundial. No tinc res a dir si són els mitjans nord-americans els qui en parlen, però em preocupa més i sento vergonya aliena si són els d'aquí (espanyols i catalans) que són capaços d'encabir aquesta notícia dins d'un telenotícies o dedicar un espai a la premsa escrita.



(AFP)

Salvant les distàncies, es podria comparar amb l'empresonament de Julián Muñoz i la detenció durant unes hores d'Isabel Pantoja arran de l'operació Malaia. En aquest cas, almenys, l'entramat afecta a ciutadans de Marbella, que al final són els qui n'han sortit més perjudicats, i es tracta del desmantellament d'una enorme xarxa corrupció, amb la circumstància que els implicats són 'famosos'. Hilton és l'hereva de la cadena hotelera i també és 'famosa', però no pels seus mèrits artístics i/o intel·lectuals i/o econòmics i/o polítics, sinó per les festes desenfrenades amb un altre referent mundial com Britney Spears.

Larry King, un reconegut periodista dels EUA amb un programa d'entrevistes llegendari a la CNN, serà el primer a escoltar les seves primeres impressions previ pagament de 300.000 dòlars. Cal preguntar-se com una televisió tan prestigiosa com la CNN s'ha rebaixat tant com per entrar a formar part d'aquest joc, a través d'una de les seves estrelles, Larry King.

De moment, aquesta setmana Antena 3 comença a emetre els capítols d'una sèrie en la qual Hilton passa de la seva vida a L.A. -on la seva principal preocupació és buidar les botigues de Dior i Chanel- a viure en una granja, on haurà de munyir vaques i trepitjar molta merda de l'autèntica. Només cal desitjar que aquest producte no triomfi al nostre país i no perdre més temps parlant d'aquesta estúpida, perquè la quota de telescombraria ja la tenim sobradament coberta i no interessa que l'audiència espanyola s'emmiralli amb Paris Hilton ni el seu entorn.

martes, 26 de junio de 2007

Reset

Ja hem tornat de Menorca. Va ser ahir després de quatre dies i més de 300 milles a les nostres esquenes. La veritat és que ha sigut curt però suficient per desconnectar física i mentalment. La travessia d'anada va durar unes 19 hores, més o menys com la de tornada. Quedaven unes dues hores per arribar a la part nord de l'illa quan aquest monstre de Baleària que es veu a la fotografia ens creua a pocs metres de distància. Ja a l'horitzó es veia que era un barco gros. De la broma inicial del 'se'ns menjarà' vam passar al temor posterior que en algun moment pogués envestir-nos. Però bé, us ho puc explicar i això vol dir que no va anar a més, es va desviar del seu rumb –com havia de ser- i tot va quedar en una anècdota.


(Es dirigia directament a nosaltres. Va canviar el rumb i ho podem explicar)

Arribada a la Cala Pregonda al voltant de les tres de la tarda, descans d'un parell d'hores i posem rumb a Ciutadella, via cala Algaiarencs, on hi ha un bassal d'aigua dolça i la sorra de la qual diuen que té qualitat beneficioses per a la pell. No ho sé, ho haurem de provar el pròxim dia. Ja d'entrada a la nit i després de la salutació d'un grup de quatre dofins, arribem a Cala Blanca, prop de Ciutadella. La ciutat, en ple període de festes, té el port tancat per risc a les rissagues (tsunamis baleàrics). No sabem si és veritat o és per foragitar els visitants a les festes de Sant Joan d'un port molt limitat. El cas és que no podem entrar.

(Cala Blanca)

Passem la nit a Cala Blanca després de moltes hores sense dormir. Tenim un veí francès fan de Jacques Brel. És la nit prèvia a la revetlla de Sant Joan. Ja l'endemà, en sortir, topem –mai millor dit- amb el seu veler molt suaument per culpa d'una ratxa de vent. Es posa furiós i em diu de tot (portava jo el timó). Però jo des d'aquí, monsieur Roger, et dic que et bombin.

Navegadeta amb molt vent i poc mar fins a la cala Son Saura. La millor de totes, sens dubte, amb unes aigües de color turquesa espectaculars. Per cert, Saura, per als menorquins, és un noble de la illa i no un conseller d'Interior ecolotxista de debò. Anem fent la part sud fins a cala Galdana i saltem a l'altra part de Menorca, Mahó, després de quatre hores de navegació. Feia molt vent i molt fred: 'sort' que acabava d'arribar l'estiu!

(Son Saura)

A l'entrada del port de Maó, que és llarga com un dia sense pa, ens trobem un pobre home amb una barqueta d'uns quatre metres que ens demana ajuda perquè ha patit una averia. Vol que el remolquem a un costat del canal, perquè té por 'd'es barco, vindrà es barco', deia. Clar, es barco és el ferri de la Trasmediterrània, i a l'igual s'aparta per una barqueta de quatre metres. Aquest favor és de conseqüències nefastes. El que aquest senyor, força esquerp sigui dit de passada, no sabrà mai és que el nostre motor s'ha mogut de lloc a causa de la força en arrosegar la seva embarcació. Fa un soroll escandalós i no sabem l'abast de l'averia, la nostra és clar. Especulem sobre què hi feia allà mig aquest home, quasi fosc, i amb una barqueta tan petita. Cobra força que tingués un 'liu' perquè no dóna massa explicacions del què li passa o de com el podem ajudar. A ell que l'apartin d'allà mig, i 'gràcies, ja poden marxar'. Ah!... Ja ho entenc. Segur que li ha dit a la seva dona que estava en un bar veient la final de la Copa del Rei de futbol, i si la Trasmediterrània l'hagués esclafat, s'hagués destapat tot.

Baixem a terra per sopar intentant d'oblidar aquest contratemps. Sopar al moll i sessió de copetes en una terrasseta d'un pub de tres pisos amb vistes al port fins a quarts de cinc. L'endemà al matí, esmorzem ensaïmada, com no; comprada en un establiment de Mahó anomenat 'La Mejor'. Era molt bona, no sé si la millor, però molt bona. Trobem també, finalment, una bombona de càmping-gas, doncs se'ns havia acabat i no podíem cuinar plats calents...

En sortir del port, ens dirigim a l'illa d'en Colom, última parada abans d'enfilar el camí cap a casa. Es tracta d'una cala preciosa, amb una illa enmig, i que el govern de les Illes ha decidit protegir amb la instal·lació de boies i prohibint ancorar. M'agradarà veure què passa el mes d'agost. Allà s'hi poden arribar a concentrar centenars d'embarcacions i només hi ha una setantena de boies (tirant mooolt llarg)...

Passades les sis de la tarda, rumb 330 graus i vint hores de navegació. Tenim un altre contratemps (n'hem tingut forces en 4 dies). A l'anada, es va trencar una peça del pilot automàtic. Sort que aquests dies hem viatjat amb un veler amic, que ens guia i ens estalvia tenir la vista fixada en la brúixola. Tot i això, estar sense pilot automàtic vol dir que algú ha d'estar al timó tota l'estona, quelcom esgotador. El porto non-stop de quatre de la matinada fins a les nou del matí. Sens dubte, aquesta franja és la més 'emocionant' d'una travessia a Balears. Es passa del cel groc amb milions d'estrelles (moltes són fugaç, per tant, pots demanar milions de desitjos, algun es complirà suposo) a una espectacular sortida de sol. I això, a 100 quilòmetres de Menorca i a 100 quilòmetres de casa. No som res en la immensitat del mar, de veritat.








(sortida del sol a les 6 del matí)


Arribem a les dues en punt del migdia i posem punt i final a un viatge curt, intens, esgotador i amb un 'reset' mental culminat amb èxit. Serà qüestió de tornar-hi aviat, qui sap si el mes d'agost, i amb l'esperança de poder passar-hi més dies per descobrir els nombrosos racons de Menorca i tenir temps per comprar algun formatget, ensaïmades i sobrassades infinites.

jueves, 21 de junio de 2007

Cap a Menorca

Fins la setmana que ve!


martes, 12 de junio de 2007

Els amics de la Pòrtulas

La setmana passada un company de feina va ser agredit a la sortida de la presó de Soto del Real mentre cobria la sortida de l'acusada per pertinença a banda anarquista, Núria Pòrtulas. En la sortida, els seus amics, enlloc d'estar pendents de la Núria, es van dedicar a insultar, amenaçar, coaccionar i agredir els mitjans de comunicació allà presents. Els mateixos que hores abans els havien convocat per donar testimoni de la posada en llibertat de la Núria P. i tancar un capítol important del procés; i els mateixos que durant mesos han demanat, mitjançant manifestacions dos dies per setmana pel centre de Girona, la seva posada en llibertat i que el procediment judicial no caigués en l'oblit.

Els denominats amics de la Núria, que per cert ella sabrà quina mena d'amistats té, són els mateixos que cada setmana s'han dedicat a cridar consignes a favor del que ells consideren 'llibertat' i en contra de presumptes actituds feixistes dels Mossos d'Esquadra. És que potser no és feixisme la manera que es van comportar? És que potser van deixar treballar amb llibertat els mitjans allà presents? Què amagaven? Si l'acusada és innocent, que el seu entorn actuï amb transparència, no?

A més, llibertat, quina llibertat? No serà la que tenien els habitants de Girona cada dimecres i dissabte a la vespre per cicular pel centre. És que a mi no se'm pot respectar el dret a la lliure circulació? Sóc lliure si haig de canviar l'itinerari previst perquè una trentena, sí una trentena de manifestants, tallin la carretera de Barcelona durant una hora? No voldria negar-los-hi el dret a la lliure manifestació, faltaria més, però aquest s'acaba quan comença la llibertat, de moviment i lliure circulació de l'altre. Entenc que si són 600 persones, puguin 'prendre el carrer', però no si són trenta.

De moment, deixem que la justícia es pronunciï definitivament, i que se li demanin responsabilitats si és declarada culpable o que l'estat li recompensi el 'mal tràngol' si és innocent.

martes, 5 de junio de 2007

Els caradures

Fa uns dies, un bloc amic definia una classe d'animal força present a la nostra societat: les vaques sagrades humanes. Aquest magnífic post em va fer pensar en un altre subgrup i en absolut incompatible: els caradures.

A 'bote pronto', és dit d'un caradura tota persona que amb voluntat d'obtenir un benefici propi se salta les normes més bàsiques de convivència i respecte tractant a la resta de mortals d'estúpids. És dit d'aquesta gent que es cola a les cues (i no estaríem parlant de gent jove), ja sigui al súper, la carnisseria, a la fleca o a la carretera; dels qui no paguen pàrquing ni zona blava perquè 'no cal' i obstrueixen la circulació d'altres vehicles; dels qui demanen diners constantment i són incapaços de tornar-los; dels qui abusen de la confiança i la bona fe de l'entorn; dels qui menteixen o fan veure que et perdonen la vida; dels qui diuen 'donde dije digo, digo diego' i així un llarg etcètera.

Us mostraré un exemple. A l'esplanada de les imatges, és on acostumem a aparcar el cotxe. Fa uns mesos, amb motius d'unes obres que feien a la parcel·la del costat, un camió que devia pesar les seves tonelades va impactar contra el nostre vehicle trencant-li la direcció. La reparació superava els mil euros. Ha costat mesos que ens tornessin els diners i encara amb acusacions de ser uns mentiders i no demostrar que els camions invadeixen el pàrquing. Increïble.




Aquí teniu les 'pruebas del delito'. En una tarda plujosa, el rastre enfangat de les roderes no deixa lloc a dubte.

I com a les vaques sagrades, als caradures, destapem-los!