miércoles, 23 de mayo de 2007

El Rey Juan Carlos I, ¿el español de la Historia?

El Rey Juan Carlos I, ¿el español de la Historia? Amb aquesta pregunta titula elmundo.es la notícia sobre l'elecció del borbó com a espanyol de la història en un programa especial d'Antena 3. A continuació, dóna al lector la possibilitat de dir-hi la seva: '¿Cree usted que el monarca merece este puesto?' Un 17% diu que sí, un 83% que no a les 17.30 del migdia d'avui. Feta així la pregunta, és normal que surtin aquests resultats.

Un altre exemple d'aquest matí. A 'El món a Rac1' preguntaven 'Confieu amb els Mossos?'. Un 51% ha dit que sí, un 49% que no.

Ambdós casos són preguntes en les quals s'indueix a la resposta, cap a un sentit o altre.


En el primer cas, l'últim o el real objectiu de El Mundo, i també la COPE, no és tant la denúncia de 'l'escalada dels nacionalismes català i espanyol', com dirien ells, sinó preguntar-se 'què fa la monarquia per garantir la unitat d'Espanya?'. I així, posar a l'espanyol del carrer en el dubte de la utilitat d'aquesta institució, que costa molts diners a les arques públiques. Podrien reforçar aquesta tesi alguna que altra crítica d'en Fede dels micròfons de la COPE i que l'editorial de El Mundo, l'Esfera de los Libros, hagi publicat darrerament títols crítics amb la monarquia.

En el segon cas, estem davant de dues polèmiques sorgides en dos dies i que deixen en entredit els Mossos. La primera és la utilització d'uns anomenats punxons en les manifestacions d'okupes, anitisistema i altres col·lectius que acostumen a provocar aldarulls. L'altre és la mort d'un jove mentre va saltar des d'un cotxe en marxa. La decisió de voler escapar la va dur a terme el detingut, però no deixa de ser que estava sota custòdia policial. I enmig de les dues polèmiques, s'anuncia la detenció de 19 persones acusades de cometre uns mil robatoris al metro; de les quals 13 ja són al carrer i possiblement a l'estranger...


El més lògic és que amb aquest context, l'audiència hagués contestat majoritàriament que no confiaven amb els Mossos, induïts probablement per aquestes circumstàncies. No obstant això, no ha sigut així i encara reben el suport d'un de cada dos catalans...

No hay comentarios: